-----------------------------------
dragos.n
08 Sep 2009 00:36


-----------------------------------
Din trepiedele de lemn pe care le-am vazut, blocarea se face printr-un mecanism care impinge una dintre ramurile fixe laterel peste piciorul prelungitor, la fel ca la trepiedele de aluminiu. Dar mie nu imi pare cea mai fericita solutie. Mai bine unesti cele doua capete de jos ale ramurilor fixe, pe o lungime de 25-30 cm, cu doua placi de placaj, si pui la capetele partii unite doua suruburi care sa treaca printr-una din ramurile laterale, si sa preseze direct pe ramura mobila. Daca poti sa faci si talpi in capatul suruburilor, e si mai bine. 

Nu stiu daca m-am exprimat foarte corect, ca nu am gasit cuvintele cele mai potrivite, dar cred ca ai inteles.

Mai e o problema. Majoritatea trepiedelor, au ramurile fixe si mobile ale picioarelor de un anumit priofil, menit in teorie, sa blocheze la presarea laterala si eventualele miscari pe cealalta axa, sa zicem transversala in raport cu lungimea piciorului. Nu stiu ce profil au picioarele de la trepiedul tau, dar e bine sa te gandesti si la asta, desi cel mai mult conteaza jocul lateral, nu cel transversal.

Mai exista si solutia cu inel de presare ca o virgula, cu ax asimetric, dar pentru lemn nu e recomandata.