-----------------------------------
horatius
10 Aug 2006 17:34


-----------------------------------
Mai e un prod japonez- ultravestit- imi scapa in momentul asta- dar care e - totushi mult peste posibilitatile mele. 
  Takahashi sau Vixen, astia doi sunt japonezi... peste posibilitatile noastre, eventual ceva de la Vixen ar mai fi accesibile

Sky-Watcher nu mai are variatii mari de calitate in ultimii 2 ani, produsele sunt din ce in ce mai bune, superioare la tot ce se produce in China la celelalte fabrici. Si in plus ai sansa foarte mare sa pici peste o oglinda lambda/6 sau mai mult foarte des, ceea ce in mod normal se plateste mai scump la un producator care iti garanteaza un nivel minim de calitate. Oricum peste o "lamaie" nu prea ai sanse sa dai in prezent si ai garantie oricum daca il iei nou.

Meade inca are variatii mari de calitate, mai ales la produsele din China (refractoare, reflectoare newtoniene). Si mai ales la produsele foarte ieftine (Meade mai face si junk-scopes).

Nu stiu unde ai gasit tu cu 1500 euro un sct pe lxd75. La singurii 2 distribuitori autorizati Meade din Italia un sct 8" pe lxd75 e 2300 euro. 

SCT-urile si refractorul ED80 Onyx de la Celestron sunt produse in SUA. Restul, reflectoare newtoniene, dobson, refractoare sunt produse in China la Sky-Watcher, deci aceeasi calitate.

TVA 19% se aplica la intreaga valoare (valoare instrument +taxe vamale+transport). Dupa 1 ianuarie nu se mai plateste taxa vamala, dar probabil ca TVA tot, desi s-ar putea sa gresesc.