-----------------------------------
neox
09 Sep 2009 23:49

Uberfractor
-----------------------------------
Intr-un alt topic al meu spuneam ca am intrat in posesia unui urias obiectiv Rodenstok Rotelar de 70mm diam. si f/6 cu sanse bune sa concureze drept apocromat.
Vara asta am reusit sa demarez insfarsit constructia la Uberfractor ( :D  nume de alint). Dupa ce m-am saturat de umblat dupa strunguri si strungari care de care mai "ocupati" si mai pretiosi m-am hotarat sa mentin lucrurile simple si clare si sa construiesc cat mai bine cu putinta cu materiale la indemana. 
Obiectivul in sine e filetat pe exterior si include un inel de fixare din aluminiu care mai tarziu s-a dovedit perfect pentru sistemul de colimare. Am folosit o teava de PVC de 110 plus inele de ranforsare de placaj de 7mm facute la un strung improvizat. Inelele la care se include si cel care sustine obiectivul plus focuserul le-am tratat cu epoxy Bison pe toate suprafetele. pt etansarea porilor contra umezelii si pt intarire. Inelul care tine obiectivul e de fapt dublu ca grosime si leaga in acelasi timp si corpul lunetei de parasolar. Strunjitul a fost treaba cea mai "murdara"  
Inelul de aluminiu al obiectivului avea initial 4 gauri de fixare dar am folosit unul din ele plus alte doua la 120 grade pt sistemul de colimare push&pull.