-----------------------------------
Laurentiu
14 Sep 2009 12:02


-----------------------------------
Asa cum ati observat, un topic referitor la nave extraterestre se indreapta, fireste, catre unul despre civilizatii axtraterestre. 

Adica intrebarea "exista nave extraterestre ?" nu poate fi pusa inainte de a raspunde la intrebarea "exista civilizatii/inteligenta extraterestra ?".

Adica, mai intai, trebuie lamurite premisele.

Singurul argument "veritabil" la ora actuala in favoarea existentei civilizatiilor extraterestre este unul obtinut, prin rationament analogic, din propria noastra existenta. 

Adica "de vreme ce noi existam, probabil si EI exista".

Mai pe larg, "de vreme ce sunt indeplinite conditiile de existenta ale propriei noastre civilizatii, aceste conditii probabil ca au stat la baza aparitiei si a altor civilizatii similare, in alte parti ale Universului".

Acest gen de rationament (analogia) este cel mai slab dintre toate tipurile de rationamente logice. 

De ce ? 

Pentru ca el poate conduce, in anumite situatii, la concluzii false.

De exemplu:

"Stau pe o terasa in Piata Unirii din Timisoara (dar eu nu sunt de aici ci din Iasi, fiind venit in vizita la varu` meu Gheorghita); in jumatate de ora trec pe langa mine 20 de femei tinere, dragute, din care 15 au fusta mini; concluzie: in Timisoara majoritatea femeilor sunt tinere, dragute si poarta fusta mini".

Unde e greseala ? 

Poate ca greseala e aici: eu, barbat fiind, am trecut cu vederea faptul ca, pe langa cele 15 fete dragute cu fusta mini,  am mai vazut inca 20 de femei cu varsta intre 50 si 70 de ani care nu mi s-au parut atractive (nu erau dragute si, multumesc Domnului!, nu poarta mini) .

Adica am facut, inconstient, o selectie intre ceea ce-mi place si ceea ce nu imi place.

Anglo-saxonii numesc aceasta situatie "bias".  

Adica, folosind analogia, sarim (voit sau nu) peste o serie de premise ce nu convin.

In cazul extraterestrilor, probabil scapam din vedere, intre altele, faptul ca Universul pare in general sa fie mai degraba ostil vietii si ca, din acest motiv, sansele de aparitie a unei civilizatii sunt minuscule.

Dar atunci intervine cineva cu afirmatia: "bine, bine, dar NOI suntem acum, aici !". 

In opinia mea, nu-i suficient acest argument desi el este necesar pentru a dovedi ca este posibila existenta unei civilizatii extraterestre.  

Dimpotriva, un astfel de rationament, bazat pe un singur exemplu, este chiar mult mai slab decat cel din exemplul de mai sus cu fustele mini (macar acolo aveam 15 fete frumoase  :D ).

Asadar, cei care "cred" ca exista extrateresti o fac, in opinia mea, fara a avea vreun motiv serios.

Oricat de interesanta este aceasta ipoteza (a existentei altor civilizatii, in alte locuri), nu are nici o sustinere, oricat ne-ar place sa credem asta (si mie imi place sa cred ca exista dar ma vad nevoit sa resping, in lipsa de dovezi, o astfel de idee).