-----------------------------------
HoO_Germany
11 Aug 2006 11:24


-----------------------------------
Imi imaginam eu ca pot si si exemplare nereusite. De altfel, pe site-urile americane am intilnit plingeri de acest gen. Mai mult, exista cazuri in care pachetul este incomplet. Urmeaza plingere, completare etc.

Sigur, dragon, ash prefera sa iau din tara (cel putin pentru mai putine riscuri si emotii, cum ai zis si tu). Dar de unde?

O alta intrebare - independenta de felul procurarii:  e ushor pentru voi, avansatii sa detectati defectele, dupa ani de manuire a instrumetnelor, de experietna etc. Dar cum pot eu sa-mi dau seama de un defect, fiind mai putzin decat incepator ( :lol: )? Exista un soi de check-list pentru asha ceva? Un site cu sfaturi (engleza, franceza, spaniola)- (sorry -Robert- germana nu stiu)?

A cumpara un telescop, este tot mereu o treaba de "avea incredere". Si la un vinzator din tara ai putea avea ghinion, si primesti un telescop rau. Sa zicem ca stai in bucuresti si cumperi de la un vinzator care sta in alt oras. Si cu asa un telescop ai treaba sa-l schimbi, sa dai telefon, sa vorbesti si sa te certi.
Eu vorbesc acum numai pentru mine si eu prefer daca am clienti, sa-i am declarat satifacuti. Asta ca sa pot vinde mai departe, si ca sa nu ma bat la cap cu lucruri sfirsite. 
Din cauza asta fac au asa, ca totul ce trimit, eu testez aici la mine, si ce este ok, se trimete. 
Un check-list ar exista pentru instrumente care se cumpara, dar check-ul se face inainte de a cumpara. 
Incepand cu tema, ce fel de telescop vrei sa cumperi, adica ce obiecte stelare te intereseaza mai mult? Cu un telescop poti sa observezi sigur multe obiecte, dar nu toate. Ce inseamna "nu toate"? 
Asta insemna de ex. ca un telescop (luneta 100/500mm)  iti arata cerul in anumite secvente foarte bine, adica obiecte de deepsky unde se gasesc roiuri deschise, sau obiecte nebuluaze. Dar daca ai vrea sa te uiti la o planeta cu el, ai avea probleme sa vezi details, din cauza ca distanta focala este prea mica si nu ai putea marii asa destul, sa poti vedea detailile. Mai se poate diferi un telescop din sistemul care este facut. Sa zicem ca vrei sa cumperi un Newton. Asa un telescop este foarte multi-functional, dar ii trebue o montura stabila. Si aici vine deja sensul de gindit, "pot eu sa-mi cumpar si o montura stabila"? Vezi, ca la cumparat unzui telescop sint multe ginduri care trebue fie facute. Nu numai sistemul optic care as vrea sa cumpar, dar si montura care ii treube..

Din cauza asta, ar fii bine, sa scrii ce fel de obiecte stelare sint pentru tine mai importante, ca asa se gaseste mai repede telescopul "tau", care o sa-ti placa o viata lunga.

Robert