-----------------------------------
stelaru
11 Aug 2006 11:43


-----------------------------------
Iata ce vreau:

Stau in bucuresti- ma mai si deplasez pe la trara si la munte, dar totushi putin. Prin urmare obiectele pe care sper sa le vad sunt limitate: Luna, poate planete, Soarele.

Cand ma deplasez la tara (munte) -deep-sky ar fi ceea ce vreau sa vad; shi poate shi Luna.

Vreau ca instrumentul sa functioneze si educativ -de aici nevoia bazei de date- pentru ca vreau sa stiu ce vad. In plus, electronica e asha de ieftina in zilelele naostre incit economia de a nu avea un AutoStar (sa zicem) nu se justifica). Asha sa streaba si cu motorizarea. Daca poti automatiza shi nu vrei, n-ai decait sa tragi cu manutzele de el. Dar din mecanica nu faci motorizata ("Din Trabant nu faci mashina...").


Poze ash fi incintat sa fac, dar nu vreau sa fac chirurgie pe Nikon D50 al meu (adica sa-i scot bariera), la cat m-am chinuit sa-l am- asha ca probabil to la biata Luna ajung. Poate shi ceva planete. 

Montura ecuatoriala mi-o doresc pentru simpitatea operarii, des poate ca retinerea mea fata de montura azimutala (am vazut ca e in general mai ieftina) e nejustificata.

Nu se pune problema sa incerc cu un instrument ieftin (cum poate ar fi un sfat bun)- deoarece intotdeuana ma gandesc foarte bine ce vreau sa fac inainte de a ma hotari -shi acum m-am hotarit ca imi place astronomia- nu incerc doar sa vad cum e (de 2 luni ma gandesc la asta, am facutr surfing de-am ametit, am vizitat planetarii, observataoare). 

Un refractor bun (adica capabil sa capteze multa lumina) e mai scump decit un reflector, la aceleasi perfomante -din cate am citit pe net. 

Sigur ca se pot invata sa colimez (imi inchipui ca nu seamana cu pilotarea navetei spatiale... :wink:  :lol: - adica- cat poate fi de greu?!). Dar ash prefera sa nu o fac, sau sa o fac cat mai putin pentru ca timpul e pretios si prefer sa-l dedic obervatiei shi nu meshtereililor (IMAO).

Un Mak pare sa mi se potriveasca. Sau un SC. Probabil ca 6" ar fi optim, ca nu cred ca un 8" imi va permite cu mult mai mult avind in vedere situatia atmosferi din Romania- dar aici poate gresesc.

Ma atrage shi simplitatea unui Newton, dar am impresia ca se de-colima mult mult mai ushor decit sistemele catadiotprice. Dar asta e doar intuitiv- ash fi bucors sa aflu pareri avizate, din practica.

Mai e shi povestea cu coma, dar probabil ca nu ai cum o evita practic, cu un buget rezonabil.

Multzumesc mult ca va luati din timp sa cititi mesajele mele.