-----------------------------------
zoth
19 Sep 2009 20:02


-----------------------------------
 daca transmisia luminii prin ocular este cu atat mai mica cu cat numarul de lentile este mai mare, ar putea compensa un ocular simplu aberatiile printr-o imagine mai luminoasa? :roll: 


Nu, asta e parerea mea.
Transmisia de lumina printr-un ocular si aberatiile acestuia sunt lucruri diferite care produc perceptii diferite.

Despre ocularele simple monolentila se pot spune multe.
Au fost folosite o perioada suficient de indelungata si au existat intr-un numar semnificativ de variante.
Din cate imi aduc aminte au fost ocularele Galilei, Kepler, Herschel, Brewster, Coddington, Stanhope, Tolles, Ramsden solid, Tolles modificat si probabil si altele.
Toate sunt caracterizate de un transfer bun de lumina, vedere axiala buna dar camp mic si aberatii extraaxiale semnificative (mai putin ocularul Galilei).
Nu mai sunt folosite in ziua de azi decat de curiosi si de cei care vor sa mai dezgroape amintiri trecute.
Mai multe amanunte despre ocularele Galilei am discutat in topicul de constructii:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3457&start=0

Si cu toate astea ocularul Galilei nu a disparut.
In ziua de azi el a luat o noua infatisare si o noua destinatie fiind cunoscut astronomilor sub denumirea de lentila Barlow.
O lentila Barlow nu este altceva decat un ocular Galilei asezat la o distanta mai mica de planul focal al obiectivului decat focala lui.

De curand am intrat in posesia unui dublet Steinheil si am demarat constructia unui nou ocular.
Poate cu ocazia asta mai aducem la lumina ceva amintiri ...
Sunt curios de rezultate   :)