-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Sep 2009 17:02


-----------------------------------
Aseara a fost oarecum senin,cerul avand un aspect ''laptos'' desi se vedeau stele si chiar si Calea Lactee se vedea cu ochiul liber.Asa ca am incercat binoclul ''Baigish'' 10x50mm pe un cer cat de cat acceptabil,in jurul orei 22.00.Nu este un instrument perfect.Pe 80% din diametrul campului vizual imaginea este buna,spre margini apare astigmatismul si coma.Dar o stea dubla deschisa precum Epsilon 1-2 din Lyra continua sa fie vizibila ca dubla pana la iesirea din camp,chiar si la marginea extrema a acestuia.Obiectele foarte luminoase ,cum ar fi M13,M11 sau M31 aproape ca fac ''ping'' atunci cand intra in campul vizual.Culoarea stelelor este redata bine,tocmai o ''problema de culoare'' la Albireo arata ca ,fixat pe un trepied,acest binoclu va rezolva aceasta dubla.Fondul cerului este intunecat,intre Cygnus si Polara am vazut doua obiecte pe care nu le-am identificat;la fel si coborand spre Sud de M11 am zarit mai multe obiecte care asteapta sa le identific.La Jupiter am vazut trei sateliti galileeni,doi la Est,unul la Vest.
Per ansamblu,acest binoclu 10x50mm este un binoclu bun,cu o corectie buna a aberatiilor,promitand multe observatii interesante si pentru care sunt recunoscator familiei.Mircea