-----------------------------------
katalan
03 Iul 2005 17:09


-----------------------------------
In urma cu 3-4 saptamani am trimis in doua randuri un email celor de la Observatorul Municipal cu aceasta idee. Nici n-au avut bunul simt sa-mi raspunda cu un sincer "Esti nebun!". Macar voi ati raspuns si pentru asta va multumesc. (Mi se pare mie sau aici sunt mai multi deschisi la idei decat acolo?!)

In primul rand cer lui mac sa-mi explice la ce s-a gandit cu "Interesul si motivatia sunt alte motive, care cred ca ar sta in calea unui asemenea proiect. "

In al doilea rand, chestiunea TVA -ului cred ca nemultumeste pe oamenii obisnuiti, ganditori la ziua de azi si painea de maine (atunci cand vine vorba despre o pasiune nu cred ca mai conteaza cativa banuti in plus, si aici cred ca sunt inteles foarte bine de toti cei de aici. Iar revin la NASA - ok, de acord au un buget anual de 16.000 milioane de dolari numai din partea guvernului - si la Deep Impact : impactul nu se produce in punctul cel mai apropiat de Pamant al cometei - acest lucru se intampla undeva prin luna mai 2005 - ci la periheliul cometei fata de Soare. IDEEA?! Au fost de acord ca la cei 313milioane de dolari ai misiunii sa adauge inca 20millioane$ pentru ca acest lucru sa se intample de ZIUA lor nationala. Dumnezeule, ei AVEAU CEVA DE SARBATORIT si au inteles asta mai bine ca oricine! Si partea demna de retinut este ca nu au cerut guvernului o suplimentare de fonduri ci au facut-o cu sprijin privat ...hai ca devin logoreic  :lol:  phui).

Imi aduc aminte de cei de la ARCA acum 2-3 ani, cred, cand se aflau in impas cu proiectul lor ORIZONT si mai aveau nevoie de 100milioane lei pentru trecerea la urmatoarea etapa au ajuns la Surprize, Surprize si prin bunavointa omenilor de afaceri prompti la timpul acela au reusit sa iasa din dificultate (nu mai stiu daca din partea lor au ajuns acolo sau cineva le-a facut o surpriza... ideea este ca au depasit momentul dificil). 

Roman, "Daca statul nu se implica activ in dezvoltarea si popularizarea astronomiei, nu vad de ce ar construi un telescop". O fi, n-o fi activ statul nush, dar consider ca daca se pleaca la drum cu ideea ca statul va fi principalul motor, am pierdut din start.

Si ca discutia sa nu fie doar un schimb de pareri, opinii, comentarii ci si un exercitiu de imaginatie (omul fara vise e mort) haideti sa vedem de unde ar putea incepe un astfel de proiect? Cui trebuie sa ne adresam? Unde trebuie sa mergem si ce-ar trebui sa facem in prima faza?

Servus la toata lumea!