-----------------------------------
dragos.n
26 Sep 2009 04:06


-----------------------------------
Eu sunt unul din cei care apreciaza sistemele GoTo. Evident, atunci cand sunt puse pe monturi ecuatoriale. Eu am 2 astfel de monturi, si pot sa spun ca performantele lor sunt bune, mai mult, pana acum nu am reusit sa le folosesc la intreaga lor capacitate, circa 13000 de obiecte in memorie, nci nu am cum, ca o parte din obiecte sunt in emisfera sudica, si nici nu le-am folosit la fotografie. Interesant este faptul ca majoritatea celor care spun ca o astfel de montura nu e buna, nu au asemenea monturi, iar argumentul lor este ca daca ai o astfel de montura, nu mai inveti cerul. Poate fi ceva adevar in chestia asta, nu neg.

Cat despre mak-ul de la SkyWatcher, am mai spus. E bun, chiar foarte bun. E insa bine sa fi atent si sa iei unul din seria Black Diamond, care are iesire de 2'', spre deosebire de cele aramii, sau albastre, care au iesire pe 1,25''. Asta iti va permite sa obtii un camp mai larg cu oculare mai mari, gen 30mm cu 80grade FOV. Un astfel de telescop, pus pe o montura EQ 3-2, cu sau fara GoTo cred ca iti va satisface foarte bine cerintele mult timp. Daca vrei o montura mai usoara, este AZ-4 de la Skywatcher. Sa nu confunzi cu AZ-3, e cu totul altfel. AZ-4 are un un brat lateral, telescopul sta in echilibru, si nu cade ca la AZ-3, cand e pus spre zenit. Este foarte asemanator cu cea cu GoTo pe care ai dat-o tu in link, dar fara GoTo. Personal nu am incercat-o pe cea cu GoTo, dar o azimutala cu GoTo, nu prea ini starneste increderea. La ecuatoriala e cu totul altceva. Ca sa intelegi de ce, cauta sa vezi diferentele intre cele doua tipuri de monturi, si sa vezi care din ele e capabila sa urmareasca un obiect pe cer mai usor si de ce.