-----------------------------------
theogon
26 Sep 2009 12:29


-----------------------------------
După știința mea, primul observator particular din epoca modernă este cel construit de Amiralul Vasile Urseanu. Este cunoscut cred de majoritatea forumiștilor și nu mai dau detalii despre el.
Vreau să vorbesc despre un Observator astronomic construit prin anii 60 de un amator pe nume Romulus Irimieș pe Dealul Baciului lângă Cluj.
Observatorul avea inițial un telescop cu oglinda de 12,5 cm - oglindă adusă din Ungaria cu peripeții incredibile astăzi, (trei oginzi au fost confiscate succesiv la vamă și doar a patra a trecut!), apoi dl Irimieș a mai adus o oglidă tot din Ungaria. Oglinda - se pare de caa 30-40 cm - probabil sferică necesita o montură imensă care a fost construită lângă clădirea observatorului. 
După dispariția d-lui Irimieș, observatorul a fost vandalizat, iar un urmaș al regretatului astronom amator- pe care l-am contactat după îndelungi căutări, nu a mai fost interesat să vină la întâlnirea programată. 
Personal aș fi vrut să revăd clădirea observatorului (prima dată  am vizitat-o prin anii '62 cred, când m-a dus bunicul meu - și el astronom amator) și aș fi vrut să aflu mai multe despre activitatea colegului nostru.