-----------------------------------
neox
29 Sep 2009 23:06


-----------------------------------
Neox, cred ca multa lume ar trebui sa-ti fie recunoscatoare pentru bunavointa de a-ti prezenta constructia pe acest forum.
Faptul ca prima varianta a focuserului nu a dus la o solutie viabila a fost un prilej bun pentru noi sa invatam lucruri importante doar urmarind expunerea ta.
Ma gandesc acum ca si Erwin ar putea sa aiba surprize neplacute cu focuserul lui in lipsa frezarii de pe tubul portocular.
Un ocular mai greu ar putea sa determine rotirea acestuia.

O intrebare la amandoi as avea in final:
Nu v-ati gandit la o solutie mai personalizata de focuser, eventual ceva care nu seamana nici cu Crayfordul nici cu cel R&P?

Zoth esti dragut ca totdeauna 8) , dar nu e vorba nici de binevointa nici sa astept recompense si recunostinte. M-am obisnuit probabil cu stilul de pe forumul de la CloudyNights. Ce realizez sa impartasesc si celorlalti chiar daca uneori (sa speram ca nu de multe ori :) ) sunt si esecuri. 

Legat de focuserul lui Erwin...rotirea tevii nu e asa de critica si suparatoare. Tinde sa roteasca dar f. incet dupa multe curse. La mine aparea problema mai acut pt. ca portocularul trebuia sa intre complet in tubul optic iar suruburile care blocau diagonala intrau si ele complet deci se puteau lovi din cauza rotirii de locasurile din placa de sustinere.
Cel mai grav e faptul ca fara banda frezata punctul de contact cu axul de focusare e foarte mic si la accesorii grele te poti trezi ca se invarte axul in gol chiar daca sunt suruburile stranse la maxim. 
De aici ar mai rezulta o problema...daca ai aderenta minima intre ax si portocular atunci trebuie strans surubul de frictiune cat mai tare care poate duce la deformai daca focuserul nu e construit suficient de solid cu ax de otel...deci e un fel de cerc vicios.

Cat despre inovatii la focusere eu personal o sa raman in cazul asta pe dumul bine batatorit de acum. In primul rand totusi sistemul Crayford ( construit cum trebuie) e unul dintre cele mai fiabile; precizie mare, fara "backslash" , posibilitati excelente de motrizare. 
Deci cel putin la proiectul de fata prefer sa pun in aplicare experientele deja acumulate in domeniul focuserelor si dovedite ca fiabile. Nu vreau sa redescopar roata...inca :lol: 
Un alt aspect ar fi ca in cazul productiei in regim de amator e un fel de lupta constanta intre designul ideal si tehnologiile si materialele care sunt la indemana. Deci apar mereu compromisuri, mai bune sau mai rele cum a fost si in cazul meu. 

Inovatii poate o sa ma gandesc pe viitor, la urmatoarea luneta/telescop. Pe moment vreau sa scot un instrument fiabil atat vizual cat si foto. De asta am apelat la designul pe calculator. Adevarul e ca ajuta enorm.
Prima varianta a fost pana la urma un exercitiu si am putut sa stabilesc pt mine niste limite ghid. Pana intru-un punct totul a fost Ok apoi au aparut slabiciunile. Intre timp am descperit ca pot sa fac mai bine de atat si incerc acum sa elimin toate neajunsurile cu un proiect mai bun, materiale mai de Doamne ajuta si prelucrari mai de calitate.