-----------------------------------
lucia lucia
11 Aug 2006 21:26


-----------------------------------
Buna, Forever man.

Întrebarea ta deriva dintr-o ticaloșie a oamenilor de știință, și am sa ma explic:
- Teoriile cosmologice sunt într-un impas mare de tot. O dovadă- uite câtă reclamă se face pe Discovery pentru o teorie moartă, folosind- și aici dl. Abel are mare dreptate- imaginea lui Hawking. De ce se face atâta reclamă ? Un produs prost are nevoie de așa ceva. Să nu-mi spuneți că e un post imparțial de popularizare a științei. 
- Una dintre marile probleme cu care aceste teorii se confruntă este faptul că nu pot să "prevadă" o serie de date experimentale.
- Apar necesare întrebarile (care oricum sunt puse): bine, dar constanta cosmologică, care e, de ce e aproape zero? Bine, dar parametrul densitatii, de ce e unitar? Bine, dar de ce e... asa cum e?
-Pentru ca teoria standard nu poate sa raspunda la astfel de intrebari, dar pentru ca trebuie totusi sa se autosustina (nu as vrea sa discutam mai mult aspectul respectiv), dintre aceste intrebari au fost selectate cateva... populare. De ce? pentru a fi "uitate" celelalte. Aceste intrebari, populare, au fost mediatizate. Insisi EI, balaurii, au intrebat> De ce? si-au dat si raspunsul.
- Ca raspuns, a fost inventat ceva "gogonet si simpatic", i se spune Principiu Antropic, care spune asa> Daca nu era astfel, nu mai eram ca sa stim.
adica: Nu umblati la motoras, ca se strica.
sau (parca Roman ori dl.D mai cita asta)> Nu cerceta aceste legi/ca esti nebun cand le-ntelegi.

Pe scurt> E asa pentru ca asa TREBUIE.

O ocazie de-a intreba:
1. Nu cumva ceea ce numim STIINTA tinde sa devina o dogma?
2.  Orice om de fizica, cand are o idee, dezvolta o teorie. OK. Dar cauta s-o si sustina. Nu cumva asistam la o falsificare a teoriei? In finalul unei emisiuni, totusi, marele (pentru ca mare, d-le Abel) Hawking spune: dar am avut oare dreptate?


ca bibliografie, iata, cautati "Cosmology from top down" a lui Hawking.