-----------------------------------
cluci
30 Sep 2009 10:50


-----------------------------------
Salut

Si eu am un neximage de aproape un an.. si pot zice ca sunt cat de cat  multumit.
Eu folosesc un SCT de 6" pe montura AltAz motorizata (un Celestron Nexstar SE mai exact) Ceva poze mai reusite am aici: http://picasaweb.google.com/lucian.curelaru/Astrophoto#

Eu nu m-as gandi asa mult la filtrul ala.. cel putin pana nu sunt rezolvate alte "detalii" (care pot imbunatatii considerabil rezultatele) cum ar fi
- Colimarea e foarte importanta  - ca sa scoti tot ce poti din echipamentul tau (mai ales cand e vorba de claritatea imaginilor) colimarea tb sa fie cat mai buna
- E important sa faci pozele cand obiectul tinta e cat mai sus posibil. Seeingul e considerabil mai bun..
- Focusarea tb sa fie cat mai buna
- instrumentul trebuie sa fie bine racit.. altfel turbulenta instrumentala iti poate strica o noapte cu seeing excelent
- seeingul e esential.. dar asta nu depinde de tine.. poti doar alege noptile mai bune
- atentie la FPS-ul folosit. La fel ca si webcamurile camera neximage face compresie cu pierdere. Cu cat folosesti un FPS mai mare compresia e mai mare lucru care iti cam blureaza imaginea.  Eu folosesc 5fps - 10fps rareori 15fps. Intr-adevar asta limiteaza numarul de cadre dar...
- cand seeingul nu e perfect e bine sa nu folosesti shutter speed de 1/5 chiar daca esti la 5fps. la 1/10 sau mai scurt sansa e mai mare sa surprinzi un moment de calm atmosferic
- Ai grija la folosirea gain-ului.. o parte din efectele negative pe care le induce (zgomot) sunt rezolvate de registax la procesare.. dar e bine sa nu exagerezi.. dupa parerea mea nu ar tb sa depasesti 70-80%.. bineinteles de preferat sa-l setezi cat mai jos insa fara sa subexpui
- In multe cazuri la planete e important ca un avi sa nu depaseasca un anumit timp pentru ca rotatia planetei iti va blura imaginile la stacking
(Valorile sunt usor discutabile.. am vazut mai multe variante in medie sunt cam asa: jupiter 2 min , saturn 4 min etc) Pe de alta parte e bine sa ai cat mai multe frame-uri posibile....
- Procesarea e si ea importanta.. din acelasi avi poti scoate si imagini mai bune si mai proaste

Cam astea ar fi cateva sfaturi care mi-au trecut prin minte acum.. (de unele probleme m-am lovit si eu , pe altele le-am citit).. a apropo... o carte destul de buna pe tema asta e urmatoarea : http://www.amazon.com/Planetary-Webcam-Patrick-Practical-Astronomy/dp/1846281970 (daca vrei o am in format electronic - da-mi un PM sau daca vrei mai povestim pe YM )

Inca doua precizari
- Dupa parerea mea pentru foto planetara nu e neaparat necesar sa iesi din oras.. avantajul s-ar putea sa nu fie atat de mare pe cat crezi in cazul asta. Un lucru important de care ar tb sa tii cont relativ la poluarea luminoasa este poluarea directa... (adica sa nu bata lumina direct in tubul telescopului) Eu folosesc un parasolar manufacturat de mine si in general pozez de acasa din balcon (in cazul meu ideea e ca iesirile in afara sigur vor fi mai rare.. iar sansa sa prind si un seeing bun e mult mai mica.. de aia pozez si de acasa cat mai mult posibil)
- Ai putea obtine mai multe detalii daca ai folosi un barlow (eu am o focala de 1500mm si amplific cu barlowuri cam intre 2.5x si 4x )... dar asta o sa-ti dea batai mari de cap daca nu ai motorizare 

Luci

http://www.astroclubul.org/brasov/luci/