-----------------------------------
cluci
01 Oct 2009 15:00


-----------------------------------
Salut

Hm.. pai daca dureaza trecerea 20 de secunde (si nu 2 secunde) tot nu mi-e f clar de ce nu poti sa folosesti un FPS mai mic.. (apropo.. ce focala are telescopul tau?)
Cred ca cel mai bine ca sa inteleg pb ta ar fi sa incerc sa fac un test cu motoarele oprite.. o sa incerc cand o sa-mi permita vremea.. chiar m-ai facut curios . ( Mai ales ca am un dobson de 10 pe care as vrea sa-l folosesc pe viitor si la foto planetara.. )

Filtru Contrast Booster nu am incercat pana acum. Deci ar fi mai bine daca ti-ar da un sfat cineva care a folosit. Barlowul ti-ar fi f necesar ca sa obtii detalii mai bune.. am citit ca in general e bine sa ai cam 0.2 sec de arc pe pixel ca sa scoti cam ce se poate din instrument.. si din experientele de pana acum cam asa mi se pare si mie. Pe de alta parte insa.. barlowul iti va micsora campul si mai mult si fara motorizare nu sunt sigur ca vrei asta :twisted: (si asa e destul de greu din cauza asta si fara barlow)... deci in situatia ta greu de spus.. o singura chestie.. ai grija sa iei un barlow de o calitate decenta.. evita-le pe cele f ieftine (30-40 ron) sunt de o calitate mai slaba.. in general iti genereaza aberatii la marginea campului pe vizual.. pe foto nu am incercat.

Despre acromate ce sa-ti spun.. nu am testat. Din cate stiu insa la foto planetara e destul de important diametrul + focala mare(faci rafale de expuneri scurte pe un camp ingust si nu expuneri lungi + camp larg ). In general cei care fotografiaza deepsky am vazut ca folosesc lunete acromate de diametru mic/mediu.. 
O solutie buna pentru planete sunt catadioptricele.. Incearca sa te uiti la planete prina asa ceva.. si o sa-ti placa (eu am incercat cu un mak de 90mm care mi-a placut f mult si ulterior mi-am luat SCT-ul de 150mm).. Nici newtonurile nu sunt de lasat la o parte mai ales daca sunt bine colimate.. Majoritatea celor care au facut super poze la planete/luna folosesc catadioptrice (Damian Peach) sau chiar newtoniene (Wes Higgins). De asemenea poate ai vazut pozele excelente facute de Max Teodorescu .. care foloseste tot newtoniene...

Luci