-----------------------------------
neox
04 Oct 2009 01:27


-----------------------------------
Dupa cateva retusuri la proiectare am decis sa reincep incet sa refac refractorul meu. Pana sa-mi vina tevile de peste mari si tari am inceput azi sa lucrez la mecanismul de focusare care are cele mai multe detalii marunte de rezolvat. In felul asta cand am si tevile mai trebuie frezate si e gata de montat.

Mecanismul arata ca in desenul postat mai devreme dar cu ceva mici modificari.
Pun mai jos un desen "explodat"  :lol:  cu componentele.
Idea e sa folosesc un profil de 10mm in care fixez rulmentii si axul de focusare. Profilul intra intr-un altul de 25mm cu peretii ingrosati unde nu poate decat sa culiseze putin fara absolut nici un joc inainte si inapoi. Carcasa axului este impinsa spre tubul portocular prin doua suruburi din partea opusa a profilului de 25mm. In felul asta asigur presrarea axului pe portocular. 
Pt a putea controla cat de usor sa misca axul, in interiorul carcasei intra o fasie de teflon presata pe ax de un al treilea surub care trece prin mijloc.

Detaliile sunt multe si marunte ( nu le-am mai reprezentat in desen). Ambele profile vor fi inchise la capete prin mici capacele de aluminu care trebuie executate le precizie; pt ingrosarea peretilor profilului de 25mm aplic plat banda de aluminiu pe interior de 3-5mm lipite cu Bisonite, deci alta munca de taiat fiecare placuta precis si slefuit. Totusi totul are un rost. In primul rand creez un spatiu interior de exact 10mm prin care trece carcasa rulmentilor si apoi pot sa fac gauri filetate mai sigure.

Mai jos...carcasa rulmentilor ...