-----------------------------------
Teo
05 Oct 2009 22:09

PRIMELE IMAGINI LUATE CU LUNETA MEA IN CONSTRUCTIE
-----------------------------------
Buna seara.  Astazi am iesit pentru prima data la observatii cu luneta pe care o construiesc. Este inca in faza de probe dar aliniind componentele optice cu acel sistem cu cutia de conserva am reusit sa vad la ce grosismente ma pot duce cu ea. Pe Luna am marit la 150 x cu un ocular de 6 mm Kellner iar cu un ocular " Super " cu 10 mm focala, de 90 X.
La 150 x nu a prezentat aberatii cromatice vizibile. Poate doar foarte slab, aproape imperceptibil.
Acum pt. ca am verificat calitatea opticii voi face la strung la cineva un focuser definitiv din textolit strunjit.
Am facut si cateva poze la Luna asta seara, desi a fost Luna plina.
Am sprijinit luneta de un mic copacel de langa scara blocului, cu o mana tineam de ea, iar cu cealalta mana tineam telefonul cu camera la ocular.
Imi cam tremura mana dar am reusit sa iau primele mele imagini "Digitale " cu prima mea luneta self-made. Sunt bucuros si va prezint si dumneavoastra trei imagini mai reusite luate in astfel de conditii in care nu am folosit un trepied si trebuia sa stau in genunchi pe o bordura de la scara blocului cu luneta sprijinita intre doua crengi in forma de V ale acelui copacel. Imaginile de aici sunt luate la 90 x cu ocularul de 10 mm focala. Nu am cuprins tot campul vizual al ocularului datorita neadaptarii camerei telefonului la ocular.
Iata si pozele: