-----------------------------------
mak
06 Oct 2009 08:58


-----------------------------------
Aseara (si azi dimineata  :lol: ), intre 23:00 si 01:00 am observat tranzitul lui Io prin fata lui Jupiter.
Am nimerit "din prostie" evenimentul, neavand timp sa-mi fac temele. M-am hotarat sa ies chiar daca Luna era sus pentru ca dupa atatea zile cu nor, am zis ca nu se stie cand se mai face gaura in nori. Chiar daca se anunta o seara linistita dpdv turbulente atmosferice, m-am gandit ca n-are rost sa risc si am scos mak-ul de 127mm. A stat "la racoare" de la ora 19 la 23.
L-am indreptat spre Jupiter si am vazut ca unul dintre sateliti era foarte aproape de planeta. Atunci m-am decis sa observ evenimentul. Dupa cateva observatii deep-sky (stiu, n-avea rost sa incerc), am pus filtrul Baader Moon&Skyglow pe ocularul de 13mm si am inceput sa observ. Am mai incercat acelasi filtru pe ocularul de 8mm. Am tot alternat cele doua oculare pe parcursul observatiei incercand sa vad cat mai multe detalii. Faptul ca Jupiter incepea sa coboare nu a ajutat foarte mult, dar decat nimic, am zis ca are rost sa insist.
De vazut s-a vazut cat de cat bine, dar la inceput nu eram sigur ca e vorba de un tranzit al unui satelit sau e o umbra a altui satelit pe Jupiter. Initial am avut senzatia ca Io o sa treaca prin spatele lui Jupiter.
Io s-a suprapus peste banda ecuatoriala nordica. Mi s-a parut ca vad si umbra lasata de Io pe Jupiter, dar e foarte probabil sa ma fi inselat.
Filtrul Baader si-a facut treaba in seara asta, innegrind cerul si facand imaginea lui Jupiter mai contrastata.
Singurul punct negativ a fost roua care mi-a dat de furca serios. Niciodata n-am vazut telescopul atat de "murat", ziceai ca a plouat pe el. Problema a devenit foarte acuta dupa 00:15, cand mi s-au aburit ambele cautatoare si binoclul. Imediat a inceput si meniscul, chiar daca Jupiter era sub 30° fata de orizont.
Observatia de aseara m-a convins si mai mult sa nu renunt niciodata la mak. Daca e racit bine, face minuni.