-----------------------------------
mak
06 Oct 2009 09:31

Obstructie centrala Cassegrain
-----------------------------------
Am o nelamurire legata de obstructia centrala in telescoapele Cassegrain, mai precis, este posibil sa se construiasca un Cassegrain cu obstructie centrala de maxim 20% fara sa fie probleme cu lumina "parazita"?
Din cate am vazut, obstructia centrala maxima e data de tubul secundarei care e conic. Daca se reduc diametrul si/sau lungimea acestuia, scade obstructia centrala relativa, dar apare vignetare la marginea campului datorita micsorarii tubului primarei si exista riscul de a avea imaginea afectata de lumina parazita. Mai era o "smecherie" citita nu mai stiu unde care zicea ca la observatiile prin Cassegrain fara tub la secundara se poate folosi o diafragma dupa ocular pentru a reduce efectele luminii parazite (lucru care ar permite o reducere a obstructiei centrale).
Am facut niste calcule in MODAS (sau mai bine zis, el a calculat ceva pentru mine  :lol: ) pentru un Cassegrain clasic de 6" f/18 (primara f/3) si mi-a iesit o secundara de 30 mm (adica 20%). Mai trebuie calculate tuburile secundarei si primarei si trebuie facut compromis intre vignetare la marginea campului si protectie suficienta impotriva luminii parazite.
Am vreo sansa sa obtin ceva utilizabil cu configuratia de mai sus? Stiu ca are o curbura a campului serioasa datorita secundarei, dar nu conteaza prea mult pentru vizual.
Diafragmele din interiorul tubului telescopului (cele care seamana cu cele de la refractoare) ajuta cu ceva?