-----------------------------------
mak
06 Oct 2009 10:29


-----------------------------------
Multumesc de raspunsuri.
Eu ma gandeam la un telescop "planetar" care sa poata sa fie folosit si la deep-sky de dimensiuni aparente mici. Daca e si relativ scurt, cu atat mai bine. La f/40 e cam lung tubul. 

Am bifat optiunea in Modas si mi le face mari rau. Am un articol din Astronomy Technology Today legat de calculul tuburilor la Cassegrain si era si un programel pentru Zemax. Zemax nu am, dar o sa folosesc algoritmul repetitiv descris in articol. Am mai gasit si niste fisiere excel cu calcule de genu asta, dar trebuie sa le incerc sa vad ce obtin.
In articol se zicea ca cele doua tuburi nu trebuie sa aiba acelasi diametru la capetele invecinate, lucru care este folosit ca punct de plecare in alte modalitati de calcul.
O sa fac un calcul in excel cu metoda descrisa in articol cand am timp si o sa postez fisierul si sursa metodei. Articolul nu cred ca il pot posta fara sa am probleme de copyright.

Cat despre diafragma dupa ocular, cred ca Octavian Stanescu poate sa ne spuna mai multe la amandoi. Eu doar am citit despre asta. Cred ca se incearca reducerea campului ocularului pentru a nu mai putea vedea efectele negative date de compromisurile facute la tuburi.  

Nu m-am lamurit cum e cu diafragmele de la interiorul tubului telescopului, merita efortul sau velurul autoadeziv isi face treaba bine?