-----------------------------------
Laurentiu
12 Oct 2009 10:43


-----------------------------------
Sunt unul din cei care au exprimat un "vot negativ" la intrebarea din chestionar.

Multa vreme am fost relativ optimist cu privire la posibilitatea detectiei unor semnale emise de civilizatii extraterestre, de catre programele SETI sau altele similare.

La un moment dat insa am inceput sa ma intreb ce anume ma determina sa fiu atat de optimist. Mi-am dat seama ca, in afara de romanele SF pe care le citeam cu nesat (si inca le citesc cu foarte multa placere) alte "argumente" nu prea aveam. 

Peste 50 de ani de eforturi (e adevarat, nu atat de substantiale cum poate lasa uneori impresia) de detectare a unor semnale s-au soldat cu rezultate negative. Oare de ce ?

Personal, cred ca un posibil raspuns este acesta: s-ar putea ca, in felul nostru, sa fim cam singurei (cel putin in Calea Lactee) sau, poate, extrem de izolati pentru ca civilizatiile sunt, de fapt, extrem de rare.

Zic unii ca o astfel de posibilitate ar contrazice principiul copernican al mediocritatii. Eu zic ca nu. Dimpotriva, faptul ca ne imaginam ca exista alte civilizatii asemeni noua si ca ele sunt multe ca numar e mai degraba un antropocentrism: "daca sunt, sunt la fel ca noi asa ca emit unde radio in nestire, vor sa comunice cu alte civilizatii etc."

Pana acum nu am gasit niciun indiciu ca astfel de civilizatii exista, ca ele comunica prin radio samd.

Nu zic, insa, sa nu cautam in continuare. Dar cred ca sunt sanse minuscule sa gasim "ceva".

In acest context, ideea de a diversifica spectrul cautarilor astfel incat sa nu ne limitam la unde radio, laser etc. Cine stie ? poate "ei" comunica prin alte mijloace, inca inimaginabile pentru noi - asta este, insa, doar o speculatie.