-----------------------------------
Alex B.
27 Oct 2009 22:19


-----------------------------------
Nu neg statisticile privitoare la comete și nici faptul că este nevoie de dotare. Perfect de acord aici. Pot spune asta inclusiv inclusiv în cazul meu. Ce vreau să spun este că dotarea nu face și astronomul. Iar cometele se pot descoperi și cu un binoclu la o adică. Practicarea astronomiei este una și doar observarea astronomică este alta. Poate că sună a nuanță dar este importantă. Am mari dubii asupra faptului că mulți din cei care au o dotare grozavă înțeleg de exemplu o diagramă H-R și știu la ce folosește sau că știu ce este o regiune HII (cu toate că le observă foarte des :wink: ).
Cât despre tradiție în astronomia de amatori...așa ca să facem dezbatere fiindcă este plăcut :) , aș spune că atunci când Galileo Galilei făcea primele observații SUA nici nu exista, când Herschel construia telescoape și punea bazele astronomiei stelare sau Olbers descoperea primele planete mici, americanii se băteau încă cu amerindienii. Tot în faza aceasta erau și pe vremea lui Pons, primul mare descoperitor de comete. Aceștia și alții erau toți astronomi amatori. Cel puțin așa au început. Ca să nu mai vorbesc de Flammarion, amator și el, care a scris "Astronomia populară". Ceea ce au americanii în prezent și este absolut admirabil, este capacitatea de a mobiliza și organiza resursele de care dispun observatorii amatori și resurse financiare extraordinare și de a le canaliza într-o direcție foarte utilă științei (toată admirația mea aici). De asemenea talentul extraordinar de a face marketing și comunicare ceea ce din nou nu poate fi negat și în sfârșit faptul că științele sunt foarte bine susținute în sistemul lor de învățământ. Altfel, trebuie să stăm strâmb și să judecăm drept. Dotarea astronomică a amatorilor a devenit "un bun al întregului popor" datorită Chinei (continentală sau insulară, la alegere) în cea mai mare parte și nu văd de ce i-am nega acest merit. Apoi popularizarea științei, astronomia inclusă, francezii au adus-o la stadiul de artă. Cât despre cât de activi sunt observatorii amatori europeni, este de ajuns să arunci o privire pe listele celor care contribuie cu observații la AAVSO pentru o variabilă sau alta ca să observi că nu este nici o diferență între americani și europeni. A, da, nu prea sunt de la noi dar este vina amatorilor noștri că din păcate nu se implică mai mult și mai mulți. Este păcat de dotarea de care dispun mai ales că unii, din câte am observat aici pe forum chiar fac niște observații deosebite de exemplu în domeniul solar. La variabile nu mă pronunț că nu am observat să existe un topic pe tema lor.

Cer senin! (ar fi cazul  :) )