-----------------------------------
Laurentiu
30 Oct 2009 12:48


-----------------------------------
Din cate stiu eu, majoritatea astronomilor amatori romani locuiesc in mediul urban - ba chiar in orase mari (Bucuresti, Cluj, Timisoara etc.). Si, pe langa faptul ca poluarea luminoasa le face viata amara, probabil ca cei mai multi locuiesc la bloc.

Efectul conditiilor de locuit este mai important decat pare. Daca locuiesti in oras si la bloc nu ai unde sa iti instalezi un punct de observatie permanent - absolut obligatoriu, in opinia mea, pentru observatii sistematice (zilnice, saptamanale) in genul celor la stele variabile, stele duble etc. Asa ca trebuie sa dai dovada de o tenacitate vecina cu masochismul pentru a ajunge la rezultate notabile in aceste domenii.

Nu mai vorbesc de astrofotografie.

Prin urmare, majoritatea dintre noi sunt mai degraba "neseriosi" la acest capitol dar au o scuza foarte credibila (spre deosebire de cei care locuiesc la casa care, cu eforturi nu neaparat uriase, isi pot edifica un mini-observator - pana si un instrument care sta permanent in curte si e acoperit cu o prelata sau o lada de lemn mobila ori tinut in garaj este excelent in acest scop).

Reintorcandu-ma la problema studiului astronomiei in scoli, cred ca a fost o idee proasta sa se scoata din programa de invatamant. Dar, pe de alta parte, la cum se studia aceasta disciplina cand eu am facut liceul, ca materie mai degraba auxiliara, perceputa de elevi ca una "de umplutura", cu un manual sec si total neinteresant, mare schimbare (pierdere) poate ca nu a fost.

Eu nu prea cred ca interesul/pasiunea pentru astronomie se va naste din studiul unui manual scolar prost facut. Mai importanta este, zic eu, publicarea in limba romana de carti de popularizare pe teme de astronomie. Lectura ne-obligatorie e intotdeauna mult mai atragatoare decat cea a unui manual.

PS

Sunt perfect de acord cu cele spuse despre "democratizarea" astronomiei de amatori prin aparitia instrumentelor accesibile ca pret. Insa un factor chiar mai important este aparitia si, actualmente, omniprezenta unui mijoc de comunicare formidabil: internetul.

Fara internet multi din noi nu ar sti ca exista alti astronomi amatori, nicidecum sa schimbe cu acestia informatii cu viteza luminii...

"Poate cea mai importanta inventie din toate timpurile" - asa as caracteriza eu internetul (parafrazand, intrucatva, o reclama la bere  :lol: ).