-----------------------------------
Tavi F.
02 Noi 2009 09:36


-----------------------------------
E bine ca acolo aveti cer senin.
Eu am unele dubii in legatura cu unghiurile subintinse de cele doua cratere. Si admitintd ca intr-adevar ar fi de 0.4" respectiv 0.6", ma intreb daca ele nu apar in fotografie datorita reflexiei puternice pe care o produc, adica precum o sursa de lumina (si stelele le vedem... desi au un diametru unghiular infim).
Am atasat din nou un cadru cu cel mai "bun" Marius al meu (3.09.'09). Prima imagine, corespunzatoare ~aceleiasi faze a Lunii, e chiar proasta (nici nu am mai afisat-o pe nicaieri), insa totusi apar cele doua cratere mici. 
Nici la momentul obtinerii celei de a doua imagini (cu lumina diferita), atmosfera nu fusese buna, ci cel mult medie (acolo nu mai apar). 

Nu am un atlas detaliat al Lunii, dar ma intreb ce unghi ar trebui sa subintinda craterele minuscule (de sub Tycho, sint multe) vizibile in urmatoarea fotografie (dubla la marime):
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/3816792719/sizes/o/
0.2"...0.3"?!

As mai avea si alte exemple din alte zile, pe atmosfera nu tocmai grozava. Le am afisate pe topicul meu, nu-l mai incarc pe acesta. Cind o sa am mai mult timp, poate voi mai face determinari in functie de scara imaginilor si pixelii acoperiti.