-----------------------------------
gtibicj
06 Noi 2009 16:03

Re: Mi-am luat o chinezarie destul de buna
-----------------------------------
Salut ! Zilele acestea, trecand prin parterul magazinului Bucur Obor din Bucuresti, am vazut la un raion ( intrarea de la Mac Donalds ) un telescop chinezesc destul de dragut. Pretul 350 Ron. Scria pe el Power Telescope 76700 , fara nicio marca. Mi-am inchipuit ca are diametrul oglinzii ( fiind newtonian ) de 76 mm si focala de 700 mm. Discutand cu vanzatoarea care nu se prea pricepea, mi-a dat cartea tehnica si asa era. Am privit si in interiorul lui iar oglinda parea sa aiba intr-adevar acest diametru. Avand in vedere pretul, care nu era foarte mare, m-am decis sa il cumpar, desi am acasa un telescop de 140 mm diametru facut de mine. De ce l-am luat ? De ce nu l-am considerat un JUNK-TELESCOPE ? Pentru ca arata bine. Acum urma sa vad si ce calitate are optica. Cum am ajuns cu el acasa am vizionat Luna. Se vede foarte clar. Am marit pana la 150 x si se vede perfect, dar evident imaginea e ceva mai intunecoasa decat la un grosisment mai mic. La planete inca nu l-am testat si nici proba cu inelele de difracte nu am facut-o. Pare ca are o optica buna si la diametrul asta al oglinzii ( de 76 mm) nu pot sa cer mai mult. In rest, montura in furca, 3 oculare, barlow 2x si trepied chiar solid construit din aluminiu. E bun de iesit cu el in concediu, ca sa nu ma mai car cu cel de 140 mm, care are o lungime de un metru si ceva si pe care cu siguranta nu l-as putea transporta in rucsac.
Atasez aici doua imagini cu el.
PS. In imagine am atasat la el un ocular de la un  microscop I.O.R. 15 x pe care il folosesc ca o alternativa la ocularele ce vin in setul lui din fabrica.

Buna ziua. I-am cumparat si eu fiului meu de 8 ani o astfel de "jucarie". Am gasit telescopul pe okazii.ro la pretul de 250 Ron. Neavand deloc cunostinte in acest domeniu, am considerat ca pentru initiere e suficient acest telescop. Va rog sa-mi spuneti care ar fi limitele maxime de utilizare si daca ar merita sa cumpar alti oculari pentru acest telescop. Va multumesc.