-----------------------------------
M.Gabriel
09 Noi 2009 20:06


-----------------------------------
Am achizitionat acum o saptamana si un pic un TS Voyager 70 25-75x de la un membru al forumului. Pana acuma am avut doar 2 nopti ''semi-innorate'', in rest numa nori si ploaie toata ziua. Am reusit sa ies sa fac niste observatii, am reusit sa vad desigur jupiterul cu satelitii, desi, sincer nu am reusit sa disting nicio banda de pe el. Am mai vazut M42, M45, M72 dar f. slab, Luna cu craterele sale, la 25x avand o claritate de nedescris lipsit in cea mai mare parte de aberatii cromatice. Pe timp de zi se prezinta bine si pana la 75x desi imaginea incepe sa se intunece. Dar pentru un prim instrument nu as avea pretentii mai mult. Sau poate  :shock: . Desi am observat ieri cand l-am luat sa fac observatii macro prin casa, ca prezinta o mica pata neagra in partea din stanga-jos. Credeam ca ii murdar ocularul sau oglinda, dar nu era asa; desi se inteteste aceasta mica pata spre 75x, s-ar putea sa fie ceva din fabrica,  nu am idee. E ceva de prin ''interior''... Inainte nu am mai vazut`o, probabil ca eram prea atent sa privesc prin el iar la 25x se vede doar intr`un colt... Desi nu prea seamana totusi cu o pata, mai bine zis un varf negru cu un unghi de 60 de grade, dar nam idee ce ar putea fi... Am avut grija de el ca de ochii din cap, deci nu'i de la mine...
Dar acum sa nu vorbesc despre el in mod negativ, sunt curios doar ce as mai putea sa vad oare din obiectele messier in mare parte; de o saptamana ma chinui sa fac rost de o folie argintie de flori pt. observatii solare dar nam noroc ^^. In rest, ce sa spun despre el. Folosesc un trepied reglabil din aluminiu, imi place ca ii usor de transportat, iar cand e vreme frumoasa fac iesiri cu el pe deal.