-----------------------------------
horatius
15 Aug 2006 19:00


-----------------------------------
Hai sa va spun si eu parerea mea despre titlul postului: Astronomia in Romania are viitor. Daca statul prin institutiile educationale si de cercetare nu sustine astronomia, nu inseamna ca aceasta va disparea. Sunt multi pasionati, chiar in aceste institutii educationale si de cercetare care fac tot ce pot pentru a transmite cunostintele lor in mediul acesta universitar rigid uneori, dar sunt si multi neincadrati in aceste institutii formale care actioneaza in domeniul popularizarii astronomiei. Instrumentele astronomice devenind incet accesibile romanilor si existand si oferta nu mai este acea piedica de intrare in astronomia pentru amatori care era pana curand (e ceea ce m-a impiedicat si pe mine si in perioada de dinainte de 90 si dupa 90 pana acum 3 ani), respectiv achizitionarea unui instrument.

Desigur, introducerea astronomiei in liceu, eu as propune chiar in cadrul orelor de fizica, nu neaparat ca materie separata, cateva capitole acolo intr-un an scolar ar face multe. As zice ca e chiar necesar acest lucru pentru ca asa cum studiem botanica, zoologia, anatomia, geografia, fizica si chimia, toate acestea ocupandu-se de materia existenta pe Pamant, la simpla ridicare a ochilor in sus vedem altceva despre care scoala nu ne spune mai nimic. Saracii elevi ies din liceu fara sa stie mai nimic despre spatiu, astfel ca, de exemplu, cad in capcana glumelor ca Marte va fi la fel de mare ca si Luna.

Dar cum traim in Romania, si mi se pare mie in ultimii ani ca liceenii sunt tot mai slabi pregatiti la unele materii, nu la toate (am aici cateva exemple concrete, persoane care au invatat la scoala mult mai multe decat mine in anumite domenii), orice e posibil. Eu zic ca e nevoie de 1-2 oameni acolo pe la minister sa propuna lucrul acesta, ca la cat de habarnisti sunt cei de acolo se poate face orice.