-----------------------------------
dragos.n
19 Noi 2009 06:39


-----------------------------------
Florin, nu e rau ca te-ai hotarat pentru o apertura mai mare.

Cat priveste motorizarea unui dobson, sunt doua solutii. Cea cu platforma ecuatoriala si cea cu motoare de tracking, de la firma StellarCat, sistem imitat partial si pe noile dobsonuri de la SkyWatcher


http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=213&category_id=4&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

Dar, dupa cum vezi, pretul e mult mai mare, si nu stiu, si nici nu cred ca exista posibilitatea achizitionarii ulterioare a sistemului de motoare.

In ceea ce priveste platforma ecuatoriala, nu stiu daca are posibilitatea unor corectii fine si continue, gen autoguiding, sau PEC. Eu unul nu am auzit de asa ceva. Iar timpul de tracking al ei este intre 35 si 90 minute, suficient pentru observatii, dar mai putin pentru astrofoto de timp lung. Oricum, pentru asa ceva, un dobson are nevoie de un field derotator.

Mai exista si posibilitatea sa iti construiesti o montura tip potcoava sau a uneia tip englez, care insa, sunt amandoua destul de mari.

Oricum, pana la astrofoto mai e ceva cale, asa ca pot sa-ti spun ca ar merita  sa investesti intai intr-un dob de 250. E ceva castig fata de un 200. Numai sa te descurci cu dimensiunile si greutatile.