-----------------------------------
florin_astro
19 Noi 2009 16:49


-----------------------------------
Salutare
Intervin si eu un pic pe discutia asta cu precizarea ca platforma pe care am construit-o permite astrofotografie de "lunga durata", pana in 5-10 minute doar la focala scurta (eu am incercat la focala de 420mm) sau cu teleobiective. Din cauza ca la momentul respectiv nu am avut acces la anumite scule, am realizat platforma cu mici defecte si din aceasta cauza sunt necesare unele corectii in timpul expunerii. Corectiile se pot aplica deocamdata manual prin intermediul unui circuit care permite incetinirea sau accelerarea motoraselor care comanda platforma. Insa platforma dupa care m-am inspirat, cea prezentata si de Teo, permite autoghidajul pe ambele axe si marturie stau pozele realizate cu aceasta: http://www.equatorialplatforms.com/image.of.month.shtml . Vizual insa lucrurile stau mai bine, si va pot spune ca e o placere sa privesti la grosisment mare fara sa trebuiasca sa misti de telescop. Ca un bonus, miscarea naturala sus-jos, stanga-dreapta, caractertistica Dobsoanelor ramane valabila in cazul utilizarii unei platforme ecuatoriale. Dezavantajul major este timpul relativ scurt de urmarire a miscarii diurne (maxim 90 de minute), dupa care platforma trebuie readusa la pozitia de start, iar obiectul observat/fotografiat trebuie readus in camp. Mai greu este in cazul fotografiei, mai ales daca se fotografiaza un obiect slab ca stralucire (se pierde foarte mult timp pana se regaseste/centreaza obiectul in camp). Rotirea campului intervine doar dupa resetarea platformei, dar aceasta poate fi corectata cu ajutorul softurilor, iar aici IRIS se descurca de minune. Pentru astrogotografie serioasa, cu instrumente nu foarte mari, este mai indicata folosirea monturilor ecuatoriale. Pentru vizual insa, apertura nu poate fi inlocuita cu nimic. Daca nu esti foarte pretentios, astrofotografia de camp larg, sau la focala mica (cu platforma ecuatoriala) poate sa iti ofere multe suprize placute, asa cum am constatat si eu. Atasez ca dovada, o imagine realizata vara trecuta cu un Canon 30D si un teleobiectiv Tamron la focala de 180mm la roiul deschis M45, obtinuta prin ghidare manuala cu platforma ecuatoriala. Imaginea este rezultatul spuprapunerii a 14 cadre de 3 minute, deci in total 42 de minute cu ajutorul softului IRIS.