-----------------------------------
Laurentiu
20 Noi 2009 12:48


-----------------------------------
Poti invata cerul si daca ai GOTO. E suficient sa nu folosesti aceasta facilitate si sa orientezi telescopul manual  :D 

Pe de alta parte, un sistem GOTO iti permite sa scurtezi foarte mult timpul alocat pregatirilor pentru observatii si, astfel, sa aloci mai mult observatiilor propriu-zise.

Prin urmare nu cred ca vei gresi cu nimic daca iti cumperi un telescop dotat cu aceasta "ghidusie".

Indiferent ce vei alege, sfatul meu e sa te orientezi spre instrumentul cu cel mai mare diametru posibil care se incadreaza in bugetul tau (un diametru mai mare iti va permite sa observi obiecte mai slab luminoase si, in acelasi timp, cu mai multe detalii decat unul de diametru mic). Eu zic sa nu te zgarcesti si daca pentru cateva sute de euro in plus poti lua, de ex. un telescop de 20-25 cm diametru in loc de unul de 10-15 cm la 1000 de euro, mai pune si banii astia. Nu vei regreta.

Daca pe viitor vrei sa faci si fotografie astronomica printr-un telescop de 20-25-30 cm trebuie sa pregatesti mult mai multi bani (vorbim deja de sume de peste 3000 de euro) in special pentru achizitionarea unei monturi solide, capabila sa duca un astfel de instrument cu precizia necesara astrofotografiei.