-----------------------------------
TudorPaul
21 Noi 2009 02:10

Obiecte defocalizate!!!      PLEASE HELP!!!!!!
-----------------------------------
Buna seara,

Stiu ca suna cam disperat dar chiar am nevoie de pareri avizate pentru ca sunt destul de nou in telescoape.
Problema pe care o am descoperit-o chiar din primele observatii facute.

Detin un Skywatcher nou nout 200/1000 pe montura NEQ5 si 2 oculare (10mm si 25mm) plus o lentila barlow. Observ cu stupoare ca pe masura ce folosesc oculare mai mici (zoom mai mare) defocalizarea creste treptat.

Am studiat diverse obiecte pentru a ma convinge si folosind ocularul de 25mm obiectul este destul de focalizat dar nu foarte clar, cum ma asteptam.
Cu ocularul de 10mm, deja nu mai pot vedea un obiect clar deloc :(. Am observat la jupiter si la marte, dar si alte stele plus nebuloasa Orion. Nu mai spun nimic de barlow. Cand il folosesc, orice punct luminos devine o sfera neclara.

Am incercat sa focalizez pe cat posibil folosind focuserul, dar nu pot face acel obiect clar.

Ma gandesc ca ar putea fi decolimat, sau poate un aranjament nefericit al oglinzilor. 

Accept orice pareri si comentarii.
Multumesc pentru sfaturi. 

PS: Am vederea foarte buna, nu port ochelari :) si prin luneta cautatoare sau binoclu, orice obiect este extrem de focalizat, din acest motiv vad si marea diferenta.

LE: Scuzati-mi limbajul de lemn dar inca nu ma pot exprima corect in termenii specifici. :oops:

Cer senin!!