-----------------------------------
Teo
21 Noi 2009 04:07

Nu se compara o oglinda mare
-----------------------------------
Nu se compara o oglinda mare cu o lentila relativ limitata ca diametru a unui refractor. Ceea ce putem observa cu un refractor, fie el foarte luminos si apocromat, oricum este limitat in comparatie cu o oglinda de 10-12 inch diametru, la un f/d = 5 sau 6. Ganditi-va, ca in prima faza, cu un refractor poti observa cam de toate, instrumentul bun la toate, dar cand vei dori sa patrunzi mai adanc in Univers, un refractor, va fi complet depasit. Niciodata un refractor nu va capta atata lumina cat  face o mare oglinda de telescop reflector. Daca nu credeti, va veti convinge in timp.
Eu nu mai dau alte indicatii,deoarece nu doresc polemici pe un subiect pe care il consider atat de usor de solutionat. Simplu, la bugetul si posibilitatile unui amator, oglinzile de mare apertura si calitate superioara sunt infinit mai sus decat obiectivul unui refractor, si ma refer in primul rand la placerea de a pune ochiul la ocular. Chestia cu fotografia astronomica, poate fi incercata mai tarziu. Spunea cineva mai sus, ca ceea ce vedem cu ochiul nostru este plin de viata si nu se compara cu nicio fotografie, si asa este !
Acesta este motivul pentru care eu recomand aperturi cat mai mari si monturi cat mai simple. Daca automatizam totul, renuntam la spiritul de investigatie, la placerea de orienta liber telescopul. Bineinteles ca odata ce ai un telescop, va trebui sa si citesti ceva astronomie, altfel, te uiti ca " MATZA IN CALENDAR " si contemplii frumusetile cerului, fara a intelege nimic altceva.
Mesajul meu are un caracter general , orientativ si nu vizeaza o persoana anume. Sper sa nu fie luat in nume de rau, dar eu astfel privesc o eventuala achizitie ulterioara. Cel putin eu, pe un astfel de instrument voi merge, cand voi avea banii necesari.
Numai bine !