-----------------------------------
zoth
21 Noi 2009 16:31


-----------------------------------
Teo, cred ca ar trebui sa o iei mai usor cu afirmatiile de mai sus   :) 
Eu ma ocup de ceva vreme de instrumente optice dar nu te inteleg   :? 
Esti sigur ca cineva aflat acum la primii pasi in domeniu ar intelege ideile exprimate de tine?
Spui ca nu se compara o oglinda mare cu o lentila relativ limitata ca diametru, dar oare diferenta dintre ele nu este la fel de mare ca cea dintre o oglinda mare si alta relativ limitata ca diametru?
Si atunci ce concluzie pot sa trag de aici?
Iti spun eu, nici una!
Daca vrei sa faci o comparatie corecta de ce nu compari o oglinda de 12" cu un apocromat de 12" sau o oglinda de 20" cu un apocromat de 20"?
De ce nu ai putea sa patrunzi la fel de adanc in univers cu amandoua ramane iarasi un mister.
Mai faci o afirmatie:" niciodata un refractor nu va capta atata lumina cat face o mare oglinda de telescop reflector".
Nu inteleg care ar fi cauza daca facem o comparatie intre doua instrumente cu deschideri egale sau macar apropiate.
"La bugetul si posibilitatile unui amator, oglinzile de mare apertura si calitate superioara ..."
Cred ca pastrezi un mare secret, de ce nu ne spui si noua unde ai gasit asa ceva, eu as fi interesat   :D 
Si mai departe:"... sunt infinit mai sus decat obiectivul unui refractor, si ma refer in primul rand la placerea de a pune ochiul la ocular"
Inteleg de aici ca un apocromat de 20" este infinit mai jos pe scara placerii decat o oglinda de 20" daca e vorba sa faci observatii live.
Ai putea sa-mi spui carui fapt se datoreaza acest fenomen?

Restul mesajului a fost sters datorita limbajului folosit.

.