-----------------------------------
Teo
21 Noi 2009 22:38

Zoth, cred ca am fost foarte clar
-----------------------------------
Zoth, cred ca am fost foarte clar in ceea ce am exprimat acolo. Daca va face placere sa scoateti anumite fraze din context si sa le rastalmaciti fara vreun rost , pentru a le pierde sensul ,asta nu mai e teaba mea.
Se vede foarte clar, ca ma refer la micile refractoare, accesibile astronomului amator care nu se vor compara niciodata cu marile oglinzi accesibile aceluiasi astronom amator ( ma refer la buget ).
Faptul ca niciodata un refractor nu va capta atata lumina cat o oglinda mare, este foarte bine stiut  deoarece  constructiv, nu se poate ajunge la  niste lentile de dimensiunile marilor oglinzi ale observatoarelor internationale. Sigur, ca teoretic, se poate, dar nu si in practica. Lasand acest aspect la o parte, m-am referit strict la ceea ce poate achizitiona un amator si nu la marile refractoare ale lumii.
Nu stiu ce nu e clar in asta, cand stim cu totii  foarte bine aceste lucruri.
Oricum, am scris in acel mesaj, ca nu doresc sa fac din asta o polemica si este doar o parere personala, orientativa. 
Fiecare isi achizitioneaza ce doreste si va face asta in functie de bugetul pe care il detine.
Si ca sa exemplific in imagini, niciodata nu se va compara un refractor fie el si apocromat de dimensiuni accesibile noua ( de genul 100-120 mm) cu un telescop in toata regula ca acesta de mai jos, pentru care se pot strange bani sau de ce nu, chiar construi si pot fi accesibile si astronomilor amatori.
In ceea ce priveste oglinda de apertura mare si calitate superioara, ma refer la o oglinda de minim 10 inch iar calitatea superioara se refera la prelucrare (lambda/8 sau peste ) , aluminiu de puritate mare depus pe suprafata sa. Nu ati vazut pana acum oglinzi cu o apertura bunicica dar de o slaba calitate a executiei ? 
Ce este atat de greu de priceput ?
In ceea ce priveste utilizarea de instrumente astronomice, am si eu o experienta de peste 13 ani, dar nu ezit sa invat sau sa recunosc cand fac o greseala.
Nu vad de ce aceste afirmatii ca " BAT CAMPII " cand este foarte clar ce am spus acolo.
Eu nu v-as fi scris o astfel de replica, chiar daca ar fi fost asa.
Oricum, cine a inteles ce am spus acolo, este foarte bine, cine nu, nu mai conteaza. Pe acest forum, suntem liberi sa ne dam cu parerea mai ales atunci cand consideram ca este corect ceea ce spunem.
Si sa va mai spun ceva, de cate ori imi exprim o parere in legatura cu ceva, o fac in cunostinta de cauza. Daca nu as sti, atunci as intreba.
Eu nu scriu mesaje de dragul de a ma baga in seama sau de a acumula stelute la profil. Pentru mine aceste stelute sunt egale cu zero.
Ma intereseza pe acest forum sa discut cu oamenii cu experienta ce au aceeasi pasiune ca si mine si sa invat de la cei cu mai multa experienta decat am eu, iar din ceea ce am invatat eu, sa transmit si celorlalti care sunt la inceput.
Nu imi place cand se incepe cu ironii sau cu exprimari pana la urma jenante, care sincer cred ca nu v-ar face cinste !
Numai bine !