-----------------------------------
Mihai Cocos
23 Noi 2009 10:57


-----------------------------------
Va multumesc tuturor pentru parerile prezentate aici, chiar daca de multe ori au fost off topic sau daca nu au fost la fel de obiective pe cat ma asteptam.

Consider ca din toate parerile de pe acest topic se poate extrage si o invatatura. Sunt destul de departe sa pot spune ca pot trage o concluzie concreta , dar incepe sa se contureze o idee destul de buna asupra ceea ce am de facut.

Cat timp s-a dezbatut pe acest topic eu nu am stat degeaba si am inceput sa citesc si sa studiez. Cu ajutorul hartilor si al programelor care se mai gasesc pe internet( gen stellarium ) am inceput incet incet sa invat cerul. Deocamdata am gasit putine coordonate dupa care sa incep sa ma ghidez, dar observ ca nu e atat de greu, cel putin pentru stelele principale.

Asi dori sa mi se explice cateva lucruri din experienta voastra de observatori.
Primul lucru ar fi colimarea , care in prima faza m-a speriat putin pentru ca nu am inteles foarte bine ce e, apoi am inteles ca este un reglaj al oglinzii ( sper ca am inteles bine ) CAT DE GREU E DE FACUT ACEST LUCRU PENTRU UN INCEPATOR ?? care are putine notiuni despre optica.

Al doilea lucru ar fi compensarea miscarii panamtului. Am observat sa sunt si automatizari pentru acest lucru si se poate face si manual, aici am iarasi niste nelamuriri. daca poate sa-mi explice cineva chestia asta mai pe intelesul meu.

Va multumesc

P.S. Nu asi dori sa trecem la alte subiecte ( vreau doar niste lamuriri) si in continuare astept pareriel voastre sustinute de exemple ,pentru achizitia ce urmeaza sa o fac. Pana acum inclin spre un Reflector newtonian