-----------------------------------
Tavi F.
24 Noi 2009 11:02


-----------------------------------

Stiu ca se mai umple paharul si la voi vazand ca tot apar persoane ''ce telescop sa cumpar  10,15 topicuri sa decolimat telescopul iar 10 topicuri s.a.m.d ,nu va obliga nimeni sa raspundeti ,totusi ei gresesc ,ar putea sa rasfoiasca forumul si are sa gaseasca toate cele de trebuinta.

Am trimis PM-uri la mai multe persoane de pe forum dorind o formula de calcul pentru cassengrain ,ce se gaseste pe net este un amalgam de cunostinte si trebuie stiut ce sa alegi ,nimeni nu sa deranjat sa raspunda .
Marius, marius&#8230; ce ma faci sa-mi para rau ca ti-am raspuns in pm (chiar de doua ori, parca), oricum a fost pt. ultima data. Intre persoanele alea multe, cel mult 3, sint si eu. Iti raspund pentru ca ma simt oarecum lezat. 
Ti-am explicat detaliat ca nu-ti pot returna o formula, sint necesare scheme (chiar ti-am recomandat link-uri practice, nu teorii sterile), insa in primul rind notiunile fundamentale (si elementare) de optica geometrica, pt. a intelege ceea ce vrei sa obtii. 
Mai multe referiri la pm-uri nu o sa fac, oricum m-ar apuca migrenele.

Uite, la o rasfoire a forumului dupa cuvintele "formule cassegrain", cineva a scris ceva pe tema asta: 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=606&highlight=formule+cassegrain
Si in cartea lui Texereau, incarcata sub forma de pdf cu link pe forum, gasesti formulele. 
Ai incercat sa calculezi ceva? Trebuia ca si TU sa-ti fi dorit intelegerea / realizarea a ceva&#8230; apoi puteai sa ma fi intrebat daca e bine!