-----------------------------------
zoth
26 Noi 2009 18:15


-----------------------------------
Georgian, chiar te intereseaza subiectul sau vrei sa mai incalzesti atmosfera pe forum?   :roll: 

Banuiesc ca deductia ta ai facut-o pe calea complementaritatii si intamplator nu ai gresit prea mult.
Am impresia ca citatul dat de tine imi apartine si se traduce cam asa:
un barlow montat inaintea planului focal al obiectivului la o distanta egala cu focala barlowului transforma ansamblul intr-un sistem afocal adica un sistem care preia imaginea de la infinit si o furnizeaza tot la infinit.
Daca respectivul barlow este montat la o distanta mai mica de planul focal al obiectivului decat focala lui atunci nu face decat sa lungeasca focala.

In cazul lentilei pozitive acesta se pune de obicei inaintea planului focal al obiectivului si realizeaza reducerea focalei.
Dar mai sunt doua cazuri interesante:
Daca lentila este montata in spatele planului focal al obiectivului la o distanta egala cu focala lentilei sistemul se transforma iar intr-unul afocal.
Cu alte cuvinte am construit o luneta.
Ultimul caz se intampla cand lentila pozitiva este montata in spatele planului focal al obiectivului la o distanta mai mare decat focala lentilei.
In acest caz rolul ei este sa amplifice imaginea din planul focal, mai mult sau mai putin in functie de distanta de montare.
Sistemul devine unul de proiectie iar focala echivalenta este intradevar mai mare decat cea a obiectivului dar atentie, devine negativa.