-----------------------------------
Teo
27 Noi 2009 15:38

Sunt intru-totul de acord cu simularile pe care le-ati facut
-----------------------------------
Ziua buna ! Sunt intru-totul de acord cu simularile pe care le-ati facut.
Daca va referiti la parerea pe care mi-am exprimat-o eu mai demult, acolo m-am referit la oglinzi de apertura mare si " Calitate superioara " termen care a fost considerat ambiguu la vremea respectiva.
Eu asa consider, ca la banii mei ( nu multi ), mai bine as strange la fiecare salariu cate ceva iar suma as investi-o intr-o oglinda cu diametrul de 12 inch de minim lambda /8  si f/d = 6 , decat intr-un refractor  de vreo 10-12 cm diametru (nu vorbesc de apocromate Zeiss care sunt foarte scumpe ).
Pana la urma, " Galetile de lumina " cu oglinzi bine prelucrate cred ca aduc mari satisfactii atunci cand punem ochiul la ocular. Cel putin asta vad pe internet, la straini, deoarece nu imi permit inca o astfel de oglinda.
Si refractoarele sunt bune, dar mai mult la planete. Consider totusi ca pentru deep-sky sunt mult mai potrivite aceste " Galeti de lumina ".
Deocamdata ma voi multumi cu mica " galetusa de lumina ", adica cu oglinda chinezeasca de 203 mm , focala 7400 mm deci f/d = 3.6, si care mai este si sferica ( nu e parabolizata ). Mi-a facut domnul Stanescu Octavian niste simulari in Zemax si am vazut ca nu e deloc o grozavie, dar la grosismente mici de 60X- 70 X sper sa o pot utiliza cu succes la deepsky.

Numai bine !