-----------------------------------
stelaru
17 Aug 2006 10:02

Ce telescop portabil mi s-ar potrivi? Multumesc!
-----------------------------------
M-am mai documentat shi mi-am analizat bine posibilitatile shi cerintele. Din pacate, unul din lucrurile considerate secundare la fosta incercare de a gasi un model potrivit- greutatea- s-a dovedit a fi pana la urma -esential.

Din blocul meu din Bucuresti ash cvedea oricum putzin. Asha ca trebuie sa-l car dupa mine pe unde ma duc-la munte.

Pe de alta parte o apertura mare va insemna obligatoriu shi o greutate mai mare (cu destul de mult...).

Probabilitatea de a fi folosit un astfel de instrument desxcreste cu greutatea sa... (de fapt ar fi trebuit sa ma asatept , ca asha e shi la foto...).

Asha ca mi-am redefinit criteriile, dupa cum urmeaza:
- instrument portabil (ideal ar fi sub 10 kg)
- tub mak (prefer sa am o apertura mai mica pt ca sa fie usho, decit sa am o apertura mare- adica un tub greu; totushi, ccred ca sub 5" nu prea mai am cine stie ce posibilitati...
- autostar (strategia mea de invatare presupune obtinerea de info computerizate, la momentul observatiei -suna cam pretentios, dar asha simt eu ca voi pricepe mai repede shi mai bine)
- posibilitate de fotografiere (in special Luna)- e bine sa fie, chiar daca nu e prea perfomanta, pentru ca scopul meu nu e astro-fotografia-; vreau doar sa pot face SI fotografii (shi oricum Luna e cea care ma pasioneaza)

Sigur ca ash fi vrut o montura equatoriala, dar se pare ca e cam greu sa fie shi ecuatoriala shi portabuila... :cry: 

Cum spuneam, cu toate ca o fi simplu , nu prea am chef sa-mi bat capul cu colimarea.

Prefer fiabilitatea shi protabilitatea in fata aperturii/distantei focale.

Mic, rezistent, intretinere simpla, ushor de carat in spinare, computerizat, ceva foto (Luna)- cam astea ar fi... daca nu sunt prea pretentios... :wink:  :cry:  :lol: 

Mii de multumiri pentru rabdare!
-