-----------------------------------
zoth
17 Aug 2006 11:17


-----------------------------------
Robert, m-ai facut curios, ai spus ca ai vandut acum 3 saptamani un 102/500 pe AZ3. daca e asa inseamna ca ai probat si instrumentul cum faci tu de obicei.
spune-mi si mie cum ti s-a parut optica la acest instrument, daca deformeaza campul la margine, ce magnificatii ai incercat, cat de clara ti s-a parut imaginea...etc, cat mai multe detalii din ce-ti amintesti.

skywatcher, am vazut si eu ca mai sunt inca dealeri care dau tubul de 120 pe montura AZ3 si cred ca marginal ar merge, poate chiar cu solutia cu contragreutate de care vorbeam mai devreme, dar te rog eu mult de tot nu-mi mai aduce aminte de aberatiile cromatice,... daca le mai aduc din nou in discutie cred ca voi fi pur si simplu linsat aici pe forum.
sigur ca nu e singurul instrument, de curand am cumparat un apocromat pe care l-am pus pe un EQ3 si de care sunt foarte multumit dar este un ansamblu cam greu.
problema e ca eu calatoresc foarte mult in tara si de multe ori nimeresc si locatii cu cerul foarte bun, de aceea ma gandisem la un kit usor, portabil si simplu pe care sa-l iau cu mine. binoclul singur nu-mi ajunge.
am stat dimineata si am recitit toate discutiile noastre anterioare de pe "refractoare rapide acromate" si am constatat ca acolo imi recomandai tubul de 120 in detrimentul celui de 102. acum imi spui ca cel de 102 ar fi mai bun. eu ma gandisem la tubul de 120 in primul rand pentru apertura, deci lumina captata si in al doilea rand pentru faptul ca are obiectivul colimatabil.