-----------------------------------
zoth
03 Dec 2009 20:21


-----------------------------------
Mircea, iti admir maiestria cu care invarti lucrurile din varful condeiului in favoarea newtonienelor scurte  :D 
Ai dreptate, campurile largi ale RFT-urilor sunt foarte placute privirii mai ales de pe la 2,5 grade in sus, DAR... omiti sa spui ca regimul de RFT este specific telescoapelor mici, cele mari fiind incapabile de aceasta performanta.
Doua exemple, un newton 300 f/5 lucrand la un grosisment echipupilar (unde umbra secundarei inca nu deranjeaza privirea) pe un ocular de 60 grade va furniza un camp maxim de 1,2 grade sau pe un Nagler 1,6 grade.
Exemplul telescopului lui Swayze, 450 f/3.5 la acelasi grosisment echipupilar va furniza pe un Panoptic un camp maxim de 0,9 grade iar pe un Nagler doar 1,1 grade.
Parca nu seamana a RFT, ce zici?
In plus regimul RFT poate fi cel putin la fel de bine indeplinit de acromatele scurte care la grosismente mici au un comportament foarte bun, cromatism insesizabil, coma inexistenta sau foarte mica (functie de obiectiv), contrast mai bun si deci placere la ocular mai mare (parerea mea).
Despre newtonienele mari si scurte mi-am spus deja parerea.
Cred ca "nodul problemei" asa cum l-ai prezentat e putin cam subred... (iarasi parere personala)   :oops: