-----------------------------------
valy
04 Dec 2009 13:41


-----------------------------------
valy, debutul si evolutia acestui topic nu s-a vrut a fi o critica adusa unui anumit design de telescop.

Cand am zis "critica" am zis-o in sens pozitiv, adica s-a incercat sublinierea anumitor probleme ale designurilor. "Critica" nu era de rau in mesajul meu...8) 
Inteleg ca accentul s-a pus pe vizual si nu pe fotografic. Probabil multi isi iau un telescop pentru placerea de a observa prin el, caz in care subiectivismul (capacitatile perceptuale variate ale fiecaruia) este la el acasa. Altii poate il folosesc si pentru foto, caz in care situatia devine destul de obiectiva: senzorul nu gandeste, nu da gres. De aceea am intrebat mai devreme in ce masura aceste limitari (contrast scazut, coma, etc) sunt sesizate de senzori si in ce masura..asta daca se poate determina teoretic.

Poate ar fi interesant de facut un retetar pentru fiecare domeniu in parte: care sunt directiile mari de folosire a telescoapelor, care sunt designurile recomandate pentru fiecare domeniu si dece (simulari, pareri, observatii), ce accesorii sunt recomandate (barlow, coma corector, field flatener, ocular, filtre), etc.. Altfel fiecare discuta de ce vrea el si la sfarsit tot nu poti trage o concluzie cat de cat unanim acceptata.  Poate chiar sectiuni dedicate undeva in forum.
Parerea mea.