-----------------------------------
neox
05 Dec 2009 01:04

Povestea unui trepied
-----------------------------------
Vara asta prin amabilitatea lui Cristi M. m-am facut cu un trepied de aluminiu care necesita ceva ingrijiri. S-ar parea ca e un fost trepied de montura eq1 sau eq2. Chiar daca la prima vedere parea destul de subred m-am hotarat sa-l refac...mai bun decat a fost din fabrica. A rezultat un mic trepied de aluminiu pus pe steroizi :lol: .
In primul rand am schimbat baza propriu-zisa, am facut pe strung 4 discuri de placaj gros de 7mm si pe un diametru de 120mm care apoi le-am lipit cu epoxy. La final am dat un strat de epoxy pe toate suprafetele pt a inchide porii si pt intarire. Pe partea din spate am prins in suruburi trei suporturi din aluminiu de 1" (profil patrat) de care vin prinse cele trei picioare. 
Inca o schimbare majora a fost sa adaug un sistem de 3 brate din profil de aluminiu de 20mm conectate a fiecare picior. Bratele sunt prinse de o bucsa centrala care poate culisa pe o tjia filetata M14 fixata in centrul discului laminat din placaj. Bucsa e facuta dintr-un conector mare din auminiu pentru cabluri electrice de inalta tensiune, gasit prin Dedeman si care intamplator avea aprox. 14mm pe iterior; asa ca nu a fost nevoie decat de o mica rectifiare. Cand trepiedul e deschis la maxim bucsa o pot bloca intre doua piulite iar trepiedul devine foarte rigid, iar cele trei picioare stau la acelasi unghi de deschidere. Un alt avantaj e ca il pot plia ca pe un trpied foto.
Inca nu e definitivat 100%, mai astept de la strungar o piulita in "T" cu filet M14 care vine in capul tijei pt a o fixa de baza cu o alta contra piuita. La final vreau sa comand un alt set de suruburi pt blocaj, pt ca cele originale nu arata prea bine.
Trepiedul l-am refacut in special pt luneta care tot sper sa am timp sa o termin, ....sper iarna asta :? .., dar cred ca ar duce usor si un telescop de 200. Dupa sfaturile catorva membri de pe CN ar fi bine sa umplu picioarele cu nisip sau alice/bile de rulment, dar asta mai ramane de testat.

Aici gasiti toata povestea: [url=http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3414225/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1] Tuning up an ol' aluminum tripod