-----------------------------------
Laurentiu
08 Dec 2009 10:55


-----------------------------------
Salut,

Eu folosesc Newt25 doar pentru o vizualizare generala (si foarte aproximativa) a designului unui telescop. Sunt unii care zic ca, mai ales in ce priveste problema marimii secundarei si a campului iluminat 100% programul lui Dale Keller nu prea da rezultate corecte.

Despre calculul dimensiunii secundarei unui newtonian vorbeste destul de clar Gary Seronik:

http://www.garyseronik.com/?q=node/8 (am mai dat link-ul acesta pe un alt topic).

Una peste alta, nu e greu sa luam o hartie si creion si sa facem pe hartie un traseu al razelor de lumina prin telescop si rezultatul va fi mai precis. In plus, ne va ajuta enorm sa intelegem  despre ce este vorba.

Facand acest desen ar fi bine, cred eu, sa incepem schita dinspre planul focal spre oglinda principala pentru ca stim deja ce dimensiune are senzorul/campul ocularului, ce inaltime va avea focuser-ul in planul focal, diametrul secundarei (calculat cf. formulei date de Seronik) si, in "speta" noastra, ce diametru va avea tubul telescopului; avansand cu desenul spre oglinda principala, vom sti exact pozitia in tub a acesteia relativ la pozitia secundarei si a focuserului.