-----------------------------------
nik50
09 Dec 2009 16:00


-----------------------------------
Salut Dragos ,
Iata o Descriere:
 Telescopul Maksutov-Cassegrain Travelmax MAK127,cu diametrul oglinzii principale de 127mm, se bucura de o apreciere practic unanima in randul astronomilor amatori, datorita calitatii sale optice remarcabile si a gabaritului foarte redus.
Desi este un instrument cu distanta focala lunga, ideal pentru observatii ale Lunii si planetelor,este in acelasi timp foarte compact si usor de transportat.
Noul model BKMAK127 AZ GOTO din seria Black Diamond oferit ca instrument complet pe montura altazimutala cu GoTo si trepied din otel-inox, permite cautarea si urmarirea automata a peste 40 000 de obiecte ceresti aflate in baza de date, care include cataloagele Messier/NGC/IC/SAO. 
Specificatii:
- Diametrul oglinzii principale: 127mm
- Lumina colectata, comparativ cu ochiul liber: 329x
- Distanta focala: 1500mm
- Raport f/d: 11,8
- Rezolutie: 0,9 secunde de arc
- Magnitudinea limita a celor mai slabe stele observabile: 12,3
- Putere de marire (Grosisment)maxim util: 254x
- Puteri de marire obtinute cu ocularele din dotare: 60x cu ocularul Super 25mm, respectiv 150x cu ocularul Super 10mm

Dragos multumesc de raspuns.

Informatiile de mai sus le-am citit de pe Alcor Profesional.
Astept.
PS Continui sa ma informez cum ai sugerat .

Nik 50, bine ai venit pe forum.

In legatura cu alegerea ta, e o mica problema. M-am uitat pe site-urile unor magazine din Romania, si Travelmax 127 nu apare in varianta Black Diamond, ci in varianta veche, cu tub albastru, si iesire la ocular de 1,25 tzoli. Te rog sa imi spui unde l-ai vazut tu, la ce magazin.

Despre instrument in sine nu pot sa-ti spun lucruri rele. Am si eu acest instrument, in varianta veche, si sunt multumit de el. Doar o problema m-a deranjat tare. Are camp de vedere ingust, si pentru ca avea iesirea de 1,25'', nu primea oculare prea largi ( cu camp de vedere larg si focala lunga, pe 2''). Asa incat m-am chinuit ceva sa ii fac o diagonala de 2'', ca sa pot pune un ocular de 30mm si 80 grade. Noua serie, Black Diamond nu mai are aceasta problema, deoarece vine din fabrica cu diagonala de 2''.

Asa ca, daca tu ai gasit Travelmax Black, e bine.  Dar mai bine cumpara un Black Diamond si o montura EQ3-2, care e putin mai solida decat EQ3. Diferenta de pret luate separat nu e foarte mare..

Si fa-ti timp sa citesti de pe forum cat mai mult, ca sa aflii o serie de lucruri care iti vor fi necesare.