-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Dec 2009 22:27


-----------------------------------
Laurentiu,scuze pentru interventia mea,off-topic dar legata de reteaua Ronchi.Dati-le incolo de sarme,aveti imprimante.

Retelele nostre Ronchi au fost tiparite,e drept ca la initiativa mea, de catre nepotul meu Hofer Gratian,membru al Astroclubului ''Meridian 0'' din Oradea.
Cea mai grosiera retea Ronchi are o densitate de 100linii/tol,deci aprox. 25 linii/mm.
O copie a acestor retele a ajuns cu Gratian si la tabara din August de la Vladeasa,si,din cate mi-a povestit nepotu',au format impreuna un musafir nedorit pentru unii dintre posesorii de telescoape.

Sa vezi surpriza :shock: ;pe forumuri ,toti astronomii amatori sunt mari iubitori,si cunoscatori, ai opticii de precizie.Cand insa langa telescopul unora se prezinta un tip,in mana cu ceva ce seamana cu un ocular,si spune ''da-mi voie sa evaluez calitatea opticii din telescopul tau''...mai,sa vezi ,al naibii,cum brusc scade numarul iubitorilor opticii de precizie :P .
Acest lucru se vede si la noi pe forum,subiectul  a starnit zero interes chiar daca ,la acel moment, am oferit celor interesati surplusul de retele gata tiparite.Oarecum si inteleg...la ce sa-mi vina mie cineva si sa-mi strice cheful cu retelele alea care sa-mi arate ca obiectivul asta pe care am dat 30 de parai nu este de lambda/10 cum zice comerciantul ci ,poate,nici inversul acestei valori..ptiu...sictir!

Nu stiam ca reteaua Ronchi poate fi folosita la masurarea distantei focale,asa cum a descris zoth.Multumesc,este inca un lucru foarte util invatat de la tine,sensei.

Intentia mea a fost ,si este,aceea de a avea un mijloc expeditiv de evaluare calitativa a obiectivelor astronomice;fara masti,fara masuratori,fara calcule-adica pentru noi astia lenesi dar care pretindem sa fie muiati posmagii :lol: .

Acuma dati-mi voie sa tusesc usor si sa-mi reiau sobrietatea academica ''tipica''.Consider ca fiecare posesor de mai multe telescoape ar trebui sa aiba la indemana si mijloace/metode/instrumente ,cel putin calitative,pentru evaluarea opticii astronomice.Numarul constructorilor de telescoape este mult mai mare ca numarul celor care executa prin forte proprii si obiectivele.Dar toti ar trebui sa stie cu ce obiectiv lucreaza,fie cumparat, fie executat in regie proprie.Ori,de obicei,doar ultimii stiu ''despre ce vorbeste poezia'',tot respectul  pentru exceptii.
Ce sa mai vorbim de evaluarile cantitative,acolo simpla retea Ronchi nu mai este suficienta,insa avem pe forum experti care s-au oferit sa execute asa ceva...putem ''profita'' de ocazie.
Mircea