-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Dec 2009 00:06


-----------------------------------
Gabriel
multumesc pentru corectie,ai dreptate,sunt 3.937 linii/mm.Dar aici prin linie de fapt trebuie sa intelegem constanta retelei.

La punctul doi da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine,nu mai trebuie facuta o reducere cu inca ''2''.Am sa explic foarte simplu de ce.De indata ce am citit mesajul tau,am aprins veioza,am scos din sertar ''ocularul'' Ronchi,am scos reteaua,am reglat sublerul la o deschidere de 2.5mm si am numarat  sase intervale,adica sapte linii daca includem si capetele intervalului.Ceea ce corespunde ,intr-o prima aproximatie cu prima valoare indicata de tine.

neox,Laurentiu si marius78, ati castigat la ''lotto'' cate o retea Ronchi,astept adresele lui neox si Laurentiu,a lui marius78 o am.

Iata cum mi-am confectionat un ocular Ronchi.Reteaua a fost tiparita de Gratian pe folie transparenta de retro-proiector.In trusa mea de oculare figureaza si oculare Huygens de microscop,adica pe diametru de 23.2mm.Acestea sunt adaptate la formatul 1.25 inch prin cate o reductie de aluminiu care insa este prelungita spre ochi pentru a forma boneta care lipseste la ocularele Huygens.Am scos dintr-o reductie unul din ocularele Huygens si in acea adancitura dinspre ochi am introdus,cu usoara frecare, o bucatica taiata cu foarfeca din retea.

Apoi se monteaza acest ''ocular Ronchi'' in port-ocular, la telescop,tintim spre Polaris, de exemplu,si vedem oglinda iluminata uniform de catre stea.Prin deplasarea ocularului Ronchi,cautam sa plasam pe oglinda un numar de trei,cinci sau sapte linii.Se pot si mult mai multe,am ''proiectat'' odata 40 de linii,dar nu prea ajuta,pe mine ma incurca. Dupa care,dupa forma/formele pe care binevoiesc sa si le asume liniile Ronchi,incepem sa  facem matanii si cantam psalmi pentru sanatatea si binecuvantarea furnizorului nostru :D .
Altii insa,dupa ce vor admira cu groaza un fel de spectacol serpesc al acelor linii Ronchi ,vor incepe sa-si caute acele si acea papusa Woodoo... :evil: 
Mircea