-----------------------------------
Laurentiu
14 Dec 2009 11:59


-----------------------------------
Atat timp cat se poarta discutii si se fac aprecieri cu privire la un fenomen fizic neinsotite de o explicatie matematica nu putem spera in niciun caz sa explicam acel fenomen. 

Asta este, matematica este limba in care este vorbita stiinta. Fara matematica nu se poate face o descriere cantitativa - nu putem exprima distante, forte etc., iar de la un punct incolo nu putem face nici descrieri calitative ale unui fenomen natural pentru ca, asa cum foarte bine a spus mai sus Dl. Dragan, la un moment dat fizica inceteaza sa mai fie ceva intuitiv pentru ca nu mai avem de a face cu fenomene cu care noi suntem obisnuiti din viata de zi cu zi (viteze si mase mari, intensitati mari ale campului gravitational etc.).

De aceea eu cred ca toate speculatiile non-matematice pe marginea unor lucruri gen gauri negre, Big Bang, etc. raman doar... speculatii si nu au nicio sansa sa ajute la avansul in intelegerea fenomenelor (mai ales cand cei care fac astfel de speculatii, banuiesc eu, nu sunt familiarizati nici macar cu ceea ce s-a facut pana acum in domeniu, in aceste conditii neavand sens sa isi imagineze ca vor putea afla ceva ce inca nu se stie).

Sa crezi/speri ca vei putea rezolva, fara matematica si fara un fundament teoretic bine pus la punct, probleme pe care se straduie sa le rezolve (inca fara succes) oameni de stiinta care si cand dorm gandesc in ecuatii, este ori infumurare fara margini, ori o naivitate care ar trebui sa dispara odata absolvirea clasei a 8-a a scolii generale.