-----------------------------------
gheorghe1800
14 Dec 2009 22:50


-----------------------------------
Mie mi se pare trivial. Planetele mari au inele pentru ca au gravitatie mare si au sateliti mari.

Ok, dupa ce m-am mai gandit putin si dupa ceva cautari pe net cred ca aproximand putem accepta acest raspuns. Insa ar trebui putin explicat. In principal exista doua teorii pentru formarea inelelor planetare:
    1. ciocnirea unor asteroizi/comete cu satelitiii planetei (sau in cazuri mai rare chiar cu planeta insasi) si desprinderea unui nor de particule de praf/gheata cu dimensiuni variabile, care cu timpul ar capata forma inelelor
    2. caderea unui satelit in interiorul limitei Roche si "macinarea" acestuia/parte din acesta de catre forta de gravitatie a planetei si imprastierea prafului rezultat

Ar mai fi si o a treia explicatie sustinuta mai recent ca praful ar fi la fel de vechi ca si sistemul solar, insa intrebarea ramane cum a reusit sa ramana stabil un timp atat de indelungat.

Deci, direct din cele doua teorii rezulta ca planetele joviene cu gravitatie mult mai mare ar atrage mai multi asteroizi, sau ar avea limita Roche mai mare si astfel ar reusi sa-si regenereze inelele mult mai des decat plantele interioare, care cel mai probabil au avut in trecut inele generate de la inceputul sistemului solar (sau vezi cazul formarii pamantului prin ciocnirea cu alta planeta), dar care din cauza instabilitatii fie "au cazut" pe planeta fie au fost pierdute in spatiu.

Intrebarea initiala insa mi se pare perfect normala, ba chiar au existat proponenti ai ideii ca umbra unor ipotetice inele ale pamantului ar fi provocat una din extinctiile masive de specii din istoria pamantului.