-----------------------------------
Laurentiu
18 Dec 2009 21:56


-----------------------------------
Astrofotografia este un domeniu destul de dificil si care trebuie tratat pas cu pas si treptat, de la simplu la complex.

Poti face fotografii ale cerului si de pe un simplu trepied (constelatii, Calea Lactee din locuri fara poluare luminoasa). Chiar si cu un Dobsonian poti face fotografii la Luna si la Soare (cu filtru special altfel risti sa-ti prajesti camera foto si ochii). 

Cand insa vei dori sa fotografiezi obiecte Deep Sky, pentru ca timpul de expunere necesar creste de la secunde la minute si chiar ore, devine obligatorie folosirea unui dispozitiv de compensare a miscarii de rotatie a Pamantului: montura ecuatoriala motorizata. Plus alte gadgeturi scumpe si multa, multa experienta si exercitiu.

Fiind incepator, iti recomand sa nu te aventurezi asa devreme in domeniul fotografiei Deepsky pentru ca, chiar daca ai avea un buget frumusel (1000 de euro si peste) daca nu ai trecut prin "ciclul primar" al observarii vizuale a cerului foarte probabil vei suferi dezamagiri.

Toti am trecut prin etapa observarii vizuale a cerului cand am invatat constelatiile, am vazut obiectele din catalogul Messier, Luna, planetele. De fapt, chiar si cei care fac astrofotografie de performanta sunt inca si observatori vizuali pentru ca nimic nu se compara cu placerea de a sti ca "fotonul acela care iti cade pe retina venind de la stelele Marii galaxii din Andromeda, sau Messier 31, a facut pana aici 2 milioane si ceva de ani !".

Montura alt-azimutala, spre deosebire de cea ecuatoriala (iar montura Dobsonienelor este alt-azimutala) este extrem de usor de folosit - spre deosebire de o montura ecuatoriala. Pentru un incepator, un telescop pe montura alt-azimutala este exact ceea ce are nevoie.